Проблемът с доставки на ваксини в европейските страни доведе до търсене на алтернативни методи.

Унгария стана първата членка на ЕС, която сключи сделка за 2 милиона дози от руския медикамент "Спутник V". Той вече се прилага и в Сърбия.

От своя страна западната ни съседка стана първата държава в Европа, която разреши прилагането на китайската ваксина на "Синофарм". Сърбия измунизира населението си с препарата на американската компания "Пфайзер". В резултат от Белград се гордеят, че са на трето място в Европа и на шесто в света по брой ваксинирани на 100 души.

У нас в понеделник пристигнаха малко над 14 хиляди дози от "Пфайзер" - компенсация на забавените доставки миналата седмица. Здравните власти очакват пратките да станат по-големи и по-редовни. От другата американска компания - "Модерна", до този момент сме получили само 2400 дози.

В Европа темпът на имунизиране върви с най-висока скорост във Великобритания. Там използват английската ваксина на "Астра-Зенека", която бави доставките за страните от ЕС, но не и за родната си държава. България остава далеч назад. При сегашните темпове на имунизация се очаква добиване на колективен имунитет да имаме едва през 2040 г.