Турската фармацевтична компания ВисДжоран (VisCoran IlacSanayi A.S.) е готова да произведе милиони дози от руската ваксина против коронавирус Спутник V след трансфер на съответните технологии, предаде ТАСС, като се позовава на председателя на управителния съвет на компанията Йозтюрк Оран.

"След завършване на процеса на трансфер на технологиите между двете страни, ние ще можем да произведем милиони дози в Турция", посочил Оран в интервю за турската агенция ДХА, допълва БТА.

Той е съобщил, че турската компания е започнала преговори с Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) още през април миналата година, а на 16 август в Турция е било подписано споразумение с фонда.

"Всички документи и данни, които са ни необходими за съвместното производство на ваксината, вече са ни предадени. Ние сме ги предали в турското министерство на здравеопазването", уточнил Оран.

По думите му сега ситуацията се намира на стадий завършване в министерството на здравеопазването на процесите, отнасящи се до производството.

"Има и компании, с които сме провели разговори във връзка с производствени мощности. Очаква се, че тази ваксина ще се произвежда в нашата страна, а също така ще се изнася и в други страни, включително европейски", е отбелязал Оран.

На 23 януари представител на РФПИ съобщи, че фондът е постигнал договореност с водещ турски производител на фармацевтична продукция за производство на ваксината "Спутник" V в Турция и че е започнал процес на трансфер на технология.

Ваксината "Спутник" V вече е получила одобрение от регулативните органи в Русия, Беларус, Аржентина, ОАЕ, Унгария, Сърбия, Боливия, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвай и Туркменистан. Иницииран е процес на регистрация на ваксината в ЕС, отбелязва ТАСС.