Днес е стотният ден от антиправителствените протести, който е обявен от организаторите като пето "Велико народно въстание".

Исканията на протестиращите остават без промяна - оставка на правителството, оставка на главния прокурор, предсрочни избори, машинно и дистанционно гласуване.

Движението на превозни средства по бул. "Цар Освободител" от Военния клуб е спряно. Причината - обявеният за 17 часа стотен протест в триъгълника на властта в София. Денят ще бъде отбелязан с пето Велико народно въстание.

Вчера от т.нар. "Отровно трио" обяви, че в проявите се очаква да се включат и четирима чуждестранни евродепутати.

В района на президентството се събират хора, които вече блокираха движението по бул. "Цар Освободител". Към 17, 20 часа все още няма засилено полицейско присъствие. В 18,00 часа полицейското присъствие в района бе вече засилено. Органите на реда ще проверяват щателно идващите на протеста. Те отново влязоха в палатките на майките от "Системата ни убива". Претърсваха се раници и чанти, като се конфискуваха стъклени бутилки и дезодоранти.

Снимка: БТА

Минути преди 18:30 часа протестиращите тръгнаха към Ректората да помагат на студенти, които не били допускани да дойдат на протеста, след което се върнаха в "Триъгълника на властта", а студентите се присъе2диниха.  Около 18:20 часа движението по бул. "Дондуков" беше блокирано.

Снимка: БТА

Около 18:45 часа евродепутатът Иван Синчич направи първото изявление от трибуната. "Европа не е сляпа. Вижда вашите проблеми. Ще ви подкрепи. Не сте сами", заяви хърватинът.

"Корупцията в България е не само български проблем, корупцията е един европейски проблем и всеки един европейски гражданин трябва да се бори с корупцията в собствената си държава, за да може да живее нормален живот в една нормална държава", заяви хърватинът.

В 19:20 часа думата взе евродепутатът Пол Танг (Социалисти и демократи). "Искрено ви се възхищавам. Нещата не могат да продължават по този начин... Тук става въпрос за свобода и за демокрация, да живеете бе корупция", заяви Танг.

Минути след 20:30 часа протестиращите тръгнаха към храм-паметника "Св. Александър Невски".

 

Снимка: БТА

А организаторите на протеста заявиха, че този петък ще е последното "Велико народно въстание" в този формат.

Снимка: БНТ

И от Велико Търново се включиха с митинг в инициативата Велико народно въстание. За кратко беше блокирано автомобилното движение в центъра на града, до инциденти не се стигна, съобщи БНР.

Протестиращите облепиха със стикери "Оставка" и "Мафията вън" площада около паметника "Майка България" и за пореден път настояха за незабавна оставка на правителството на Бойко Борисов и провеждане на извънредни избори от служебен кабинет.

Митингът прерастена в шествие от паметника "Майка България" до паметника на Стефан Стамболов, което блокира трафика в центъра на Велико Търново. Шествието беше охранявано от полиция, която не позволи да се стигне до инциденти.

Снимка: БНТ

Демонстрация се проведе и във Варна, която започна около 19:00 ч. Организаторите обявиха акцията като "митинг шествие в подкрепа на "Великото народно въстание 5".

Протестът започна на площада до общината, след което тръгна шествие с викове "Оставка" и "Мафията вън!". Колоната премина през пешеходната зона и сградата на съда в града.

Към 19:30 ч. протестиращите излязоха на бул. "Мария-Луиза" в близост до катедралата "Успение Богородично". Движени8ето по тази важна пътна артерия беше затруднено.

От август насам протестите във Варна не се охраняват от униформени полицаи, но до сериозни инциденти не се е стигало. 

Очаквайте подробности.