Темпът на ваксинация се забави, трябва да се натисне газта. Това коментира пред Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев, който в момента е консултант по ваксинацията в Столична община. По думите му това до голяма степен се дължи и на антиваксърските изказвания на мнозина. 

"Правим каквото можем. Има объркващи за хората послания. Най-важен е личният пример и личният контакт. Молбата ми към колегите лекари е да обясняват", коментира проф. Кантарджиев. 

За последното денонощие са се ваксинирали 2700 души. "Преди около месец и половина в найдобрия период на ваксинацията имаше по 30 000 - 35 000 на ден. Ако се беше задържало, щеше да е по-добре, а те паднаха през работните дни наполовина", каза той.

Проф. Кантарджиев направи паралел със страните, в които има високо ваксинационно покритие.

"Щамът Делта - индийския вариант на коронавируса в Русия, доведе до 31% увеличаване на новите случаи миналата седмица по данни на СЗО. Има ли неваксинирано население, винаги може да се получат такива ниши. Голяма част от ромското население мобилните етнически групи, не са ваксинирани у нас. Аз очаквам връщането на такова хора, които работят в чужбина и то от държави, където има голямо разпространение на нови варианти на вируса. Новите варианти не са толкова опасни, защото ваксините действат", каза проф. Кантарджиев.

Той обясни, че ако човек се е имунизирал с някоя от ваксините, които се прилагат в България, няма да се зарази с британския щам. От индийския вариант може да се разболееш, но леко - с хрема.

"Лошото е, че ще го предадеш на някой друг. Даже няма да го усетиш - ще помислиш, че е банална инфекция.", уточни експертът.

Проф. Кантарджиев добави какви мерки да се вземат сега: "Хората може да са спокойни, да се събират навън с приятели по бирарии, ресторанти. Да си починат психически. Най-важното е да се ваксинират - няма какво да чакаш. "Астра Зенека" се постави на 45 млн. души, 400 души са само с някакви проблеми с кръвосъсирването. 6 млн. са с "Джонсън", 10 души от тях имат такива проблеми."

"Най-много съветвам бабите и дядовците като мен да се ваксинират, защото октомври няма да ни дадат да си виждаме внучетата. Възрастните и младите трябва да се ваксинират, както и деца с хронични заболявания, податливи на инфекции. Ние бяхме единствената държава, в която имахме избор на ваксина и на време, в което да се ваксинираме", поясни проф. Кантарджиев.