Подсъдимият трябва да плати и 150 000 лв обезщетение на ранения охранител Станчо Станев и по 200 лв на всяка от петте служителки в офиса, които бяха държани като заложнички.

Пред Апелативния съд в Бургас прокурор Димитър Диамандиев се аргументира, че сливенските магистрати са признали 28-годишния Стефанов за виновен, но в случая е налице довършен опит за грабеж и довършен опит за убийство при пряк умисъл.

Освен това след натискането на паник бутона в банката на помощ се притекъл охранител отвън, но подсъдимият стрелял и по него и "по щастлива случайност този човек не е бил наранен". "Стефанов е стрелял и при първоначалното идване на полицаите, като също по случайност няма убити или ранени служители на реда", поясни прокурорът, цитиран от "Фокус".  Според Диамандиев тези два факта са утежняващи вината обстоятелства, които не са взети предвид от Окръжния съд в Сливен.
Той обаче определи като справедливо обезщетението от 150 000 лева за нанесените вреди на охранителя.

Самият Станчо Станев заяви, че за него справедливата присъда би трябвало да бъде между 25 години и доживотен затвор. Той поиска и по-голямо обезщетение - 500 000 лева, предаде Дарик радио.
"Не съм добре. Зле съм. Имам болки. Вижда ми се малка присъдата. Има умисъл, как да няма. Не е случайно. Той влиза и на третата секунда ме гърми. Аз си стоя на мястото, където трябва, без да го провокирам по някакъв начин. Има записи, то се вижда. Изобщо не съм посягал към оръжието. Ръцете ми бяха на бюрото отгоре. Не съм мръднал", каза на излизане от съдебната зала Станев.

Според адвоката на похитителя - Марин Марковски, обаче обвинението трябва да бъде преквалифицирано и присъдата намалена, защото Стефан доброволно се е отказал от грабежа на банката и не е имало умисъл за убийство при стрелбата срещу охранителя.

"Съжалявам за това, което извърших. Не съм искал да наранявам никого. Разкайвам се за случилото се", бяха думите на подсъдимия. Той обясни на съда, че не е мислил трезво, бил е уплашен и затова не е пуснал заложничките, а срещу охранителя стрелял, защото помислил, че се готви да извади оръжие.

До месец апелативните магистрати трябва да произнесат присъдата.