Срещу подсъдимия бяха повдигнати общо 9 обвинения, сред които за въоръжен грабеж в особено големи размери -  395 730,77 лева от банката (335 386 лв., 23 800 щатски долара, 13 000 евро и 885 британски лири, които той не можа да открадне, защото се предаде - бел. ред.), както и опит за убийство на охранителя Станчо Станчев.

По искане на защитата процесът се гледа по съкратеното съдебно следствие*.

Сливенските магистрати постановиха 11 г. лишаване от свобода за опита за убийство на Станчев, съобщи "Фокус". Съдът призна Стефанов и за виновен за задържането и държането като заложници и поставянето на условия за тяхното освобождаване на всяка една от петте служителки на банковия клон. По това обвинение, мъжът получи присъди от 3 години до 3 години и 8 месеца, в зависимост от това - колко дълго е държал отделните заложници. Освен това той бе признат за виновен по две обвинения за придобиване и държане без разрешително на боеприпаси. Присъдата за това е 1 година и 4 месеца затвор.

Магистратите признаха похитителя за виновен и в умишлено унищожаване на банково имущество - разбити прозорци и дограма, счупени камери и компютри на обща стойност 1110 лева и разбито предно стъкло на паркиран пред банката автомобил. По това обвинение той получи 8 месеца затвор.

28-годишният мъж ще трябва да плати и 150 000 лева на ранения охранител Станчо Станчев, както и по 200 лева на всяка една от заложничките за направени разноски по делото; 660 лева на държавата за процеса, както и държавни искове в размер на 6044 лева.

Веднага след обявяването на присъдата адвокатът на подсъдимия - Марин Марковски, обяви, че ще обжалва. Марковски не е съгласен с решението на съда Стефанов да бъде съден за опит за убийство.
Защитникът на простреляния при грабежа охранител – Иван Благоев, също ще обжалва присъдата заради недостатъчния според него размер на наказанието. По-рано той поиска от 20 до 30 години затвор за Стефанов.

„Моето чувство за справедливост е накърнено от тази присъда”, заяви Благоев. Той остана удовлетворен от размера на паричното обезщетение от 150 000 лева, присъдено на неговия прострелян подзащитен. Ако Станчо Станев не сметне тази сума за достатъчна да го компенсира за нанесените му физически и психически травми, адвокат Благоев е готов да обжалва и размера й.

*Според закона, когато процесът се гледа при съкратено съдебно производство и обвиняемият е направил самопризнания, присъдата се намалява с една трета