Стотици граждани на България и Македония ще отбележат 6 май -  Деня на храбростта, пред Българския военен мемориал в македонското Ново село. Събитието се организира за 12 поредна година от Фондация "Българска памет" и нейния председател д-р Милен Врабевски.

Съвместното българо-македонско честване дава добър европейски пример как двата народа заедно могат да сведат глави в памет на воинската храброст.

В Българското вооенно гробище в Ново село са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световнa войнa. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България. Военният мемориал е възстановен и подържан с лични средства на д-р Врабевски и е едно от 471 български военни гробища в Македония.

За отбелязване Деня на храбростта и отдаване на почит на падналите по бранните полета български воини в Струмишкото Ново село ще пристигнат стотици граждани, политици, общественици, посланици и дипломати.

Специални гости на събитието са българският президент Румен Радев, д-р Милен Врабевски, евродепутатът д-р Андрей Ковачев, кметът на Петрич Димитър Бръчков, военните аташета на България и Македония, както и на представените в Р. Македония страни-членки на НАТО, Русия, Китай и др.

В поклонението ще участва Детския хор и Духовия оркестър на НМУ "Любомир Пипков" - София, както и 400 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

"За 12-та поредна година ще утвърдим спомена за общото ни историческо минало и ще продължим да градим мостове за бъдещето. Трябва да можем да оценяваме правилно и по достойнство събитията от миналото, за да можем да формираме позитивно своето бъдеще, като съответно възпитаме и децата си в този дух. Вярвам, че увеличаването на подобни двустранни инициативи и съвместни чествания на общи празници би допринесло за по-доброто разбиране и общуване между двата народа", коментира д-р Милен Врабевски.

И тази година, заупокойна молитва в памет на падналите герои ще бъде отслужена от главата на Македонската православна църква, Негово блаженство архиепископ Стефан и от Негово високопреосвещенство Струмишки митрополит дядо Наум.

С полагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали ще отдаде Националната гвардейска част.

По време на събитието ще бъдат наградени ученици от Струмица, Македония за успешно участие в конкурса на Фондация "Българска памет" за есе на тема "Моят герой от 11-та Пехотна македонска дивизия".

Превърналото се в традиция събитие всяка година събира на едно място деца от двете страни на границата. Целта на родолюбивата инициатива е подобаващото отбелязване на значими за нашата история събития. Стремежът е да се даде добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония в перспективата на общото европейско бъдеще.

Възстановеният още през 2006 г. Военен мемориал със средства на Фондация "Българска памет" се превръща от изоставено военно гробище в историческо светилище, което през последните години се посещава от хиляди, решили да отдадат почит на загиналите български войници.

Поклонението в македонското Ново село започва в 12:45 ч. местно време (13:45 ч., българско).