"Мостове за бъдещето: Българи и македонци заедно в Деня на храбростта

Фондация "Българска памет" организира историческо събитие в македонското Ново село

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

471 български военни гробища в Македония! Че то има ли изобщо македонски военни гробища в Македония?

10 народа им се привидяха на дир:) Е, разбирам ги, все пак са написали "народ", а не "нация" - има разлика. Иначе помня как самите македонци се габаркаха на един мач Македония - България, де ни биха 1:0, че Западна България е победила Източна България:) После обаче същите тия ядоха дървото в Скопие!

Не така - "от Югозападна България" , а "от България"

две държави,единен народ.

Има израз: "От Вашите уста, в Божиите уши"...

Малко по малко и народът български ще се отърси от наложеното ни разделение и дори омраза за да осъзнае своето величие ,да загърби нихилизма и се опази като народ за да има бъдеще.Прекланям се пред тези съвременни българи които не пестят време,усилия и средства за да се осъществи тази родолюбива мисия.

Благодаря на БОГА ,най-сетне истината..

А какви са ви националните идеали днес? ? Ми, мрете за Отечество, а аз пък ще си запивам за ...живота!?

Разучавай тогава ;Истамбулската конвенция ; Може да излезне нещо и за теб

Македонците правят референдум и се присъединяват към България. Автоматично отпада проблема с името и автоматично влизат в ЕС и НАТО. Друг е въпроса какво ще правим с шиптърите. И най-вече какво мислят "великите сили" по въпроса. Щото идеята е тук всяко племе да си има държавица.

2 държави не са ли им достатъчни

Българи и македонци? А има ли съмнение у някого, че тия две думи означават едно и също нещо? И ако има защо? Може би сръбската пропаганда така е омагьосала съседите от вардарско, че почнаха да се считат за отделен народ, макар че историята им е неразривно свързана с историята на България и по-точно, никога не е била разделна част. Това, че някога някой е решил да раздели изкуствено един народ на две части и да именува едната с име на отдавна минала в небитието империя е чиста проба въплъщение на римската сентенция "разделяй и владей" (Divide et impera!) и сега виждаме резултата от това безумие. А дано нашите съседи поотрезнеят от историческото пиянство, което ги друса в последните няколко десетилетия, че да се усетят кой им е истински приятел и брат и кой е истинският им враг и недоброжелател...

"Два народа" е колосална глупост. В гробището в Ново село са погребани български войници от 11-та пехотна македонска дивизия. Целият личен състав на дивизията са българи от Македония. За това е наречена така. Цялото командване на дивизията е от "македонци". Командир на дивизията е генерал Кръстю Златарев от Охрид, Началник щаб е Петър Дървингов от Кукуш и така нататък до последния офицер и войник. Командир на 5ти македонски полк е легендарният полковник Борис Дрангов от Скопие.

не колосална глупост, а нахалство

Македонски народ няма. По Вардарско има основно славянско население, говорещо на развален български език и албанско население. Иначе, Македония се е простирала чак до Индия и се надявам всички тези народи да се отнесат с такт и разбиране към македонския си произход.

Чичо Ади, иди да изразяваш екстремистките си схващания в хоремага.

"....два народа заедно....." По тази логика,колко"народа"ще празнуват заедно Гергьовден в България? Шопският,граовсикят,македонският от Пиринско,тракийският,мизийският,добруджанският....все"народи".Плюс каракачани,власи....много народ в таз България,много нещо!

Епа, забрави ромите. За тях е също празник. Джордев дан йе.

ФАЩ пише модерната истори на Балканите. Братя по надупване... това е истината!

Ами паметника на загиналите македонци по времето на окупацията от българската царска армия по времето на 2 световна бойна на който пише ' немски и български фашисти' какво да го правим ?

как двата народа заедно могат да сведат глави - ало, дир-а, елементарна обща култура!Какви два народа, какви 5 лева?!