Топалов - досега редови съдия в СГС, беше единственият кандидат за поста на Владимира Янева, която подаде оставка, след като бе уличена в нарушения.

В негова подкрепа се обяви и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който отбеляза, че никой друг съдия не се е осмелил да се кандидатира за поста в този момент, затова го поздравява за смелостта му, предаде БТА.

Председателят на ВКС призова преди гласуването членовете на ВСС, които са против кандидатурата на Топалов, да застанат с имената си и да се аргументират, но това не се случи.

Самият Топалов заяви, че е натрупал знания и възможности и вярва, че може да върне СГС на полагащото му се място, цитира го "Правен свят".

"Аз съм от т. нар. средно поколение съдии, които имаха щастието да работят по времето, когато упражняването на тази професия беше чест, удоволствие и гордост. Но това поколение имаше и малшанса пред очите му общественото доверие в професията да бъде сринато. И, по мое мнение, в голямата си част, това беше направено умишлено, за да има удобен виновник за всичко", добави новият председател.

По думите му това е довело до крайна апатия, демотивация и разочарование сред колегите му. Според него тези фактори имат точка на насищане и човек трябва да предприеме действия.

Топалов представи основните проблеми в СГС, като наблегна на натовареността и неравномерното разпределение на делата. И критикува качествата на съдебните помощници в СГС, посочи, че има съдии с 250 неизписани дела.

Той заяви, че една от първите му задачи ще е да деинсталира софтуера в съда през лятната ваканция, така че да отпаднат съмненията, че има външен нерегламентиран достъп до деловодната система и системата за случайно разпредление на делата.

СГС беше с временно ръководство в продължение на четири месеца, след като Владимира Янева подаде оставка на 24 февруари. Тя бе принудена да го направи, след като срещу нея бе образуваното наказателно производство заради разработката "Червеи" и временното беше отстранена от длъжност. По-късно тя бе обвинена в незаконно разрешаване на употреба на Специални разузнавателни средства.

След оставката на Янева всичките ѝ заместници, с изключение на шефката на Наказателното отделение Петя Крънчева, се оттеглиха от ръководните си длъжности. Калоян Топалов ще може да избере нов екип.