След сблъсъците между българи и роми в столичния кв. "Орландовци" вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че е започнала дисциплинарна проверка срещу Витанова, която е служител на "Охранителна полиция".

Причина за това станаха нейни коментари във Фейсбук - "Да ни развържат ръцете..." и  "Ако си с повече тен, гориш". Профилът й по-късно бе изтрит, но постингът се препращаше в социалната мрежа. 

Според Сотир Цацаров обаче проблемът около Витанова е изкуствено създаден и трябва да се прояви повече разбиране към служителката на реда.

"Аз не казвам, че Анна Витанова е мислила, действала по възможно най-правилния начин. Всеки греши, но и всеки има право да мисли по някакъв начин. Само че тя носи униформа. И понеже носи униформа, и понеже е заедно с колегите си всеки ден са на места, които ние просто гледаме отстрани, хайде да проявим малко повече уважение и разбиране към хората с униформа. аз не я оправдавам, но ако тя понесе наказание, това ще е изключително лош знак, който ще бъде даден към колегите ѝ", коментира главният прокурор, цитиран от БНТ.  

Анна Витанова нашумя за първи път, когато беше обвинена, че е била протестиращи в нощта на белия автобус през юли 2013 г. Тогава, според редица снимки и свидетели, тя беше в първите редици на биещите полицаи. По-късно се появи с превързана ръка и заяви, че представители на демонстрантите пред парламента са я блъскали. Само дни след инцидента обаче тя качи в мрежата своя снимка от Будзлуджа с активисти на БСП, на която ръката ѝ изглежда напълно здрава, без превръзка и без видими наранявания, заради което протестиращите я обвиниха в лъжа.

Напрежението в "Орландовци" овладяно

Благодарение на своевременните действия на всички институции напрежението в кв. „Орландовци“ беше овладяно, заяви междувременно кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти.

По повод премахването на незаконните постройки на територията на Столична община тя  каза, че изготвените справки от януари миналата година показват, че населението на „Орландовци“ е 18 716 души и няма увеличаване на адресните регистрации в квартала.

Жителите на Орландовци изпратиха до мен искания, които по тяхна оценка ще доведат до по голяма сигурност на всички живеещи, и ние започнахме изпълнението на техните искания“, допълни Фандъкова.

Преди два дни биячите, задържани след сблъсъците, бяха оставени за постоянно в ареста.