Над 700 души са се подписали под искането за незабавно действие на институциите.

Жителите на Гърмен настояват държавата да приложи закона по отношение на незаконните постройки на територията на общината, искат мерки от социалното министерство в съответствие със закона за закрила на детето при упражняване на родителските права, както и ефективни мерки от МВР за гарантиране на сигурността, спокойствието и неприкосновеността на собствеността на жителите на Гърмен, предаде БНР.

Писмото е адресирано до Министерския съвет, президентството, парламента, главния прокурор и всички отговорни институции. Вносителите на подписката дадоха едноседмичен срок на институциите и се заканиха, че отново ще поискат оставките на министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие, както и на главния прокурор.

За да се търси адекватно решение на проблема, жителите на Гърмен поканиха социалния министър Ивайло Калфин и регионалния Лиляна Павлова да разговарят на място с хората. Ако няма резултати, жителите на Гърмен са готови да подновят протеста си на жълтите павета в началото на септември.

Продължават провокациите в Гърмен, каза пред журналисти Иван Байрактаров, един от вносителите на петицията до Министерски съвет от страна на жителите в общината срещу незаконните ромски постройки, предаде „Фокус”.

„Тази сутрин ми се обадиха, че цялата махала са се събрали с копачки, инструменти, с цел прочистване на селото. Нашите граждани реагираха мигновено. Извика се кметицата и се спря това нещо. Явно някой се опитва да спекулира пак. С една дума искат ние да сгрешим някъде. Едва ли не да нападнем ромите. Няма как да се случи, ние го доказахме повече от два месеца. Нека господа министрите, от които зависи, да не ни принуждават ние да вършим нещата, които те трябва да свършат”, каза Байрактаров.

По думите му, постройките трябва да бъдат съборени. Байрактаров коментира, че според него на този етап кражбите са предотвратени, но хората не могат да забравят нападението с камъни.

„Всеки ден пътуват до Гърция. Забележете, имат микробуси, леки автомобили. Един социално слаб човек не може да си го позволи”, коментира Байрактаров. Според него някой съветва ромите какво да правят.

Жители на ромския квартал в Гърмен са подали жалба в полицията за закани, отправени към тях тази сутрин. До ескалация на напрежението не се стигнало заради намесата на силите на реда.

По информация на Юлиян Герасимов от инициативния комитет на ромите, тази сутрин група от около 40 жители на квартал "Кремиковци" е тръгнала към общинския център, оборудвани с метли, лопати и мотики, за да положат изискуемия труд срещу социалната месечна помощ от 40 лева.

На същото мястото, където преди два месеца стана масовият бой, прераснал в нестихващо напрежение и протести, други жители на Гърмен отправили заплахи към ромите и не им позволили да продължат придвижването. Бързата намеса на полиция и жандармерия обаче предотвратила по-сериозни последствия.