Заразата с коронавирус на персонала в болницата в Сливен вероятно е станала заради неправилно боравене с личните предпазни средства. Починалата лекарка д-р Илиана Иванова е имала недостатъчно обезопасен контакт с придружител на пациент, като е възможно това е да причинило заразяването. Това заяви директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова. 

Нейните близки, също диагностицирани с коронавирус, са в добро състояние.

Областният управител Чавдар Божурски, който е председател на Областния кризисен щаб, добави, че 8 души от персонала са се заразили с коронавирус. Двама лекари и четири медицински сестри са командировани в Инфекциозното отделение на областната болница.

Заразени са били двама лекари, пет медицински сестри и една санитарка. Единият от лекарите е д-р Илиана Иванова, която почина на 1 май. Всички останали са хоспитализирани в отделението, имат изявена клинична картина и се лекуват.

От болницата призовават доброволци да се включат в работата.

От 30 април приемът на пациенти в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен е преустановен. Продължава лечението на приетите там, които са общо четиринайсет. На 14 или 15 май там ще бъде извършена дезинфекция. На персонала се правят проби за коронавирус, като се очаква резултатът от шест проби.

Пациенти ще бъдат приемани във филиала на ВМА-Сливен, където в момента са настанени 12 души. Инфекциозното отделение там разполага с 20 легла. Две частни болници също са разкрили отделения, като МБАЛ "Хаджи Димитър" разполагат с 10 легла, а болница "Царица Йоана" има пет легла.

На територията на община Сливен към момента броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус е 54.