В края на 2018 г. българинът е по-скоро песимист за новата година, показва проучване на "Галъп Интернешънъл". 30% от анкетираните посочват, че очакват да е по-лоша, същият процент са на мнение, че ще бъде същата, 22% са оптимисти, а 17% не могат да отговорят. В сравнение с миналата година оптимизмът е спаднал.

Традиционно, оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света. Тази година освен България изключение правят Турция, Сърбия, Обединеното кралство, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.

"В продължение на десетилетия глобалното изследване "В края на годината" отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

България е по-песимистична на фона на останалите югоизточни държави-членки на ЕС, като например Румъния показва много по-сериозен оптимизъм. На Балканите най-оптимистично са настроени албанските общности, а на другия полюс са Турция и Босна и Херцеговина. Ние сме в средата.

15% у нас очакват идващата година да е по-мирна за света от отиващата си, 28% са на обратното мнение, а 38% очакват да е същата. 19% се затрудняват да отговорят.

България изглежда сравнително по-оптимистична за мира на фона на останалите страни в източната част на ЕС и особено на фона на целия ЕС.

Сравнени с останалите на Балканите обаче, българите изглеждат по-скоро песимисти за това дали годината ще бъде по-мирна. И в това отношение албанските общности са сред най-бодро настроените.