Това съобщи старши комисар Христо Терзийски, началник на Главна дирекция "Национална полиция" по време на дискусия на заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента, цитиран от БНР и БТА.

По думите му, по този начин, според МВР, ще се увеличи и събираемостта. Между 7 и 8 хиляди нарушения седмично заснемат мобилните камери в страната, допълни Терзийски.

Участниците в дискусията се споразумяха работна група с участието на прокуратура, изпълнителна власт и народни представители, да набелязва мерки за повишаване на пътната безопасност.

Предстои да се уточни съставът на работната група, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Участие в дискусията взеха и министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова, както и главният прокурор Сотир Цацаров.

Общо беше мнението, че са наложителни законодателни промени.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че спешно трябва да се промени Законът за административните нарушения и наказания, тъй като вместо да служи като превенция, той стимулира нарушителите.

Той даде пример с действал преди време регламент, според който водачите с кръвна проба над 0,5 промила алкохол са били отвеждани в съда и осъждани веднага.

Според него, верният подход по отношение на санкциите за нарушения на пътя е не просто утежняването им, а ефективността им, т.е. нарушителят да знае, че ако бъде санкциониран, няма как да не си плати глобата и ако не я плати, ще бъде лишен от правото да шофира.

"За най-тежките нарушения, ако има спиране от движение на автомобила или се отнемат регистрационните табели, дали няма да отидете да си платите глобата?", попита Цацаров.

Според транспортния министър Ивайло Московски е крайно време да се изработи изцяло нов Закон за движение по пътищата. Той отбеляза, че трябва да се намали срокът за ползване на автомобилния парк. Може да се завишат изискванията за пунктовете за технически прегледи и без това има достатъчно много, коментира той. Според него положителна мярка ще е товарният трафик да се поеме от железниците, тъй като така ще се облекчи трафикът по автомагистралите.

Румяна Бъчварова заяви, че за последната година в страната са станали над 3000 пътнотранспортни произшествия, загинали са близо 300 души, над 3000 са пострадали в катастрофи.

В 97 процента от случаите произшествията са по вина на водача на МПС, малко над един процент са по вина на пешеходец.

Основна причина за катастрофите е превишената скорост, каза вътрешният министър. Други причини са неправилни маневри и изпреварване, отнемане на предимство.
Едва 3.46 процента от катастрофите са станали, заради употреба на алкохол от водача.

Най-много са катастрофите в населени места - в 71 процента от случаите. По пътища извън населени места са станали 28 процента от произшествията, а на автомагистрали - 6.7 процента.

Според Бъчварова основен е въпросът как да се ограничи скоростта в населените места, най-вече в големите градове. По думите й липсва ефект от наказателните мерки и санкциите. Няма финансиране за превенция, заяви вътрешният министър. Бъчварова смята за наложително избягването на рецидивите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова каза, че сред причините за увеличаване броя на жертвите по пътищата е липсата на видео камери.