За втори път се отложи разпоредителното заседание по делото (с което се дава старт на процеса - б.р.) срещу д-р Иван Димитров от Пловдив, обвинен в причиняване на смъртта на крадеца Жоро Джевизов-Плъха при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, съобщи "24 часа".

Рентгенологът е привлечен към наказателна отговорност и за незаконно притежаване на пистолет "Валтер" и 16 патрона.

Заседанието трябваше да се състои в пловдивския окръжен съд, но се провали заради заболяване на съдийката. Предишния път пък в залата не се яви жената на апаша, която е някъде в чужбина и не е получила призовка.

"Цяла година вече мина. Кога най-накрая ще тръгне това дело. Докторът уби сина ми като куче. Взе ми душата", заяви майката на крадеца Златка Атанасова.

Тя твърди, че след смъртта на Жоро се грижи за трите му деца - момчета на 1,5, на 17 и 18 години. Майка им от една година била зад граница и не се обаждала.

Роднините на починалия вече поискаха 300 000 лева кръвнина.

Пред Съдебната палата днес дойдоха приятели на рентгенолога, които настояват той да бъде оправдан.

На 1 март миналата година криминално проявеният Джевизов от ромския квартал Столипиново решил да извърши кражба в дома на лекаря в кооперация в Пловдив. Докторът бил сам вкъщи, понеже правел ремонт. Зад сградата, в която живеел, имало двор с шест гаража, първият от които ползвал за работилница.

Около 1,30 часа през нощта на 2 март д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата точно в този гараж свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време обаче забелязал, че работилницата е тъмна и вратата й леко открехната. Решил да провери какво се случва и помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият лекар взел незаконно притежаван пистолет "Валтер", зареден с патрони, за които също нямал разрешително, и се насочил към гаража. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

Преди да произведе изстрел, докторът бил нападнат от крадеца с нож с 12-сантиметрово острие и с метална рекламна табела. Плъха причинил на лекаря прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата - травматичен оток на дясната ръка. Това е и причината да се приеме от разследващите, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Освен това от прокуратурата опровергаха лекаря, че съпругата и двете му деца са били в дома им по време на престъплението и той използва като защитна версия. След разпитите на 15 свидетели станало ясно, че д-р Димитров е наблюдавал в продължение на 30 минути кражбата от гаража му. Стрелял от упор в Плъха с незаконно притежаваното оръжие.

След това се обадил на свой приятел, когото помолил да прикрият уликите от местопрестъплението. Обадил се е и на друг близък, от когото пък поискал да скрие пистолета, който и до момента не е намерен.

Ако бъде осъден, Иван Димитров може да получи 5 години затвор.