За времето, в което аз съм директор (от края на юни м.г. - бел.ред), "Пирогов" не е на загуба, а на печалба. Тази загуба от 31 милиона лева е трупана 23 години и не чувствам вина за нея. Това обяви на брифинг от спешната болница отстраненият ѝ директор д-р Валентин Димитров.

"Пирогов" е институция, лекарите на "Пирогов" са ангели. Има две неща, върху които искам да обърна внимание - първото е, че всякаква намеса на "Пирогов" в политически и друг вид борби не е приемлива, защото в "Пирогов" се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата, "Пирогов" няма политическа принадлежност, няма оцветка и е истински пример плурализъм", коментира още Димитров.

По думите му има две опасности, които се случват след скандала за лечебното заведение.

"Едното е инсинуацията, че "Пирогов" е пред фалит, колегите да бъдат притеснени, че няма да могат да си вземат заплатите, и че тези сътресения ще бъдат заплаха за техните семейства. Така че тези инсинуации за мен са недопустими и са най-малкото политически незрели от устата на министър, на човек, който очакваме да оправи здравеопазването", заяви уволненият директор и продължи:

"Втората опасност е, че хората вече живеят в напрежение дали, като дойдат в "Пирогов", ще получат адекватна медицинска помощ и най-доброто, за което са дошли". 

"Валентин Димитров беше категоричен, че за времето, в което той е директор на болницата, дружеството е на печалба.

"Застъпвам на работа като директор на 27 юни 2022 година. Не съм магьосник - мениджър съм. От началото на 2023 година до юни същата година печалбата на "Пирогов" е 307 хиляди. През деветмесечието на 2023 година вече е 989 хиляди. Към 31 октомври 2023 година - над 1 млн. и 112 хиляди. Или трендът е за постоянно увеличаване на печалбата", обясни Димитров.

Относно загубата от 31 млн. медикът отбеляза, че тя е трупана в продължение на 23 години, когато той не е работил в "Пирогов".

"Блазня се от мисълта, че през тези 23 години съм бил толкова важен за "Пирогов" и да нося отговорността за натрупаните загуби, но това не е така - аз просто не съм бил в "Пирогов". Така че тези 31 млн., за които говори министърът, са натрупани загуби за 23 години. Това, което говори за 6-те милиона - това е загубата за 2022 година, в която моята работа все още няма принос. И тук не чувствам вина", подчерта Валентин Димитров.

И добави, че е поел болницата с 5 милиона и 200 хиляди заработено, а само за година и половина служителите на лечебното заведение "с труда си вдигнаха заработката на "Пирогов" на 10 милиона, което дава спокойствие".

"Така че, когато някой напада и обижда "Пирогов", той обижда служителите, които спасяват човешки животи, хората в бели престилки. Ние не сме престъпници. Аз съм тук, за да ръководя процеси, а не да извършвам престъпления", категоричен беше отстраненият директор.

Д-р Димитров обяви, че е изпратил молба към и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата да влезе в болницата и да го провери. Той обясни още, че не е бил викан в здравното министерство, но оттам му бил упражняван "методичен натиск".

"Конфликтът вече е личен, между мен и Христо Хинков. Понеже няма куража да каже, че атакува болницата, атакува мен. С този човек съм имал една единствена среща. Преди никога не съм го виждал", подчерта Валентин Димитров.

И съобщи, че болницата ще заведе колективен иск срещу здравния министър и неговия екип за обида, клевета и оронване на престижа, а парите ще бъдат дарени за детското здравеопазване.

За освобождаването на последния директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров стана ясно от проверка на Dir.bg в Търговския регистър, където са внесени заповедите на здравния министър проф. Христо Хинков. След това информацията потвърдиха и от Министерството на здравеопазването, като в мотивите за уволнението се посочват констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено "Вътрешен одит" към МЗ, който е с обем от 134 страници, както и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники. Самият Хинков обяви, че болницата е на загуба с 31 млн. лева.

Освобождаването на Димитров не премина без протести, но този път - и абсолютен прецедент - в негова защита не протестираха лекари и други служители от болницата, а депутати в парламента.