Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо задълженията ми като министър и заставам зад моето решение. Това каза здравният министър Христо Хинков на брифинг в Министерския съвет относно освобождаването от длъжност на директора на болница "Пирогов".

Хинков заяви, че одитният доклад е предоставен на прокуратурата, а също така на ДАНС, на Сметната палата и на АДФИ.

Както премиерът съобщи вчера, докладвал съм и на него за нарушенията в "Пирогов", но решението за освобождаването на директора на болницата си е мое. Заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена, обясни здравният министър.

Като министър на здравеопазването, аз съм натоварен със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство, изтъкна той. Той отбеляза, че когато получи доклад, в който са установени нарушения, като министър е длъжен да предприе необходимите действия, защото в противен случай може да бъда обвинен в безстопанственост.

"Документите на предложения от мен нов директор на "Пирогов" са внесени в Търговския регистър за вписване на 4 декември. Процедурата по освобождаване на стария ръководител изтича едва когато бъде вписан новият. Законодателят е предвидил в подобни казуси да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността. Изпълнителният директор носи персонална отговорност за всички сключени договори, плащания и други", подчерта Хинков. 

И разкри, че към момента финансовите загуби на "Пирогов" се равняват на 31,4 млн. лева, като това, по думите му, е със 7 милиона повече от предходната година.

"В момента размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че в момента то е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати", обясни още здравният министър. 

Попитан за твърденията, че е възможно да изпълнява политически поръчки, Хинков беше категоричен, че това не се случва, а решението е взето на база одитния доклад.

"Аз съм консултирал тази стъпка не само с премиера, но и с председателя на Здравната комисия", подчерта Хинков.

Относно болница "Майчин дом" министърът отбеляза, че всички наднормени вземания са декларирани по законов ред.

"Не бяха установени закононарушения. Ако се установят такива, ще се вземат мерки. Проверките в държавните болници са планови, но ще има и извънредни, които ще преминат по график", посочи Хинков.

И обясни, че одитният доклад ще бъде огласен, щом приключи прокурорската проверка. 

"Изглежда директорът няма да бъде сменен, защото има голяма съпротива, но аз съм направил каквото трябва", коментира още Христо Хинков.

Ден по-рано депутатите от ГЕРБ изразиха недоволството си от решението на министъра, като заявиха, че ще бойкотират пленарните заседания и гласуването на законопроекти на МС.