Лъжа са думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков, че освобождаването на изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е "консултирано" с мен. Това написа във фейсбук д-р Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

По-рано днес на брифинг министърът на здравеопазването Христо Хинков защити решението си за освобождаването на директора на "Пирогов". Той подчерта, че е консултирал действията си не само с премиера, но и с председателя на парламентарната здравна комисия.

Хинков и Ангелов се разминаха и по въпроса за финансовото състояние на "Пирогов".

Костадин Ангелов заяви, че "Пирогов" е на печалба.

Христо Хинков каза, че дружеството е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати. Има сключен договор с банка за заем и изплащанията в рамките на този заем не могат да бъдат отчитани като финансова печалба.

Костадин Ангелов обвини Хинков изпълнение на политическа поръчка, здравният министър отрече обвинението. 

Вчера стана ясно, че директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста. Преди дни министърът на здравеопазването каза, че одит, извършен в болницата в периода юни 2022 - юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние.

От Софийска градска прокуратура потвърдиха днес за БТА, че е образувана проверка по сигнал на Министерство на здравеопазването във връзка с одитния доклад на болницата.