РЗИ-Благоевград ще дават направления за PCR тест без лимит, след като идеята им от 30 теста дневно срещна голям отпор, предава bTV.

Днес пред сградата на здравната инспекция се изви опашка, а чакащите разбраха, че няма да получат документ за безплатен тест в рамките на деня.

Това доведе до напрежение. Без направление тестът струва около 100 лева.

Първоначално от РЗИ-Благоевград заявиха, че нямат налични направления за PCR, а от утре ще има лимит - до 30 на ден, но това няма да се случи.

По-рано днес омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с искане да отпадне дневният лимит от 30 броя на издаваните от Регионалната здравна инспекция - Благоевград направления за PСR тест.

"Като национален омбудсман съм силно обезпокоена от тази информация и смятам, че в условията на извънредна епидемична обстановка в страната и повишената заболеваемост в област Благоевград, въвеждането на подобно ограничение нарушава гражданските права, като същевременно създава предпоставки за повишен риск от разпространение на заразата в региона", обяви омбудсманът.