Срещу двамата са повдигнати по 4 обвинения. Според прокуратурата те са участвали в организирана престъпна група, злоупотребявали са със служебно положение, сключвали са неизгодни сделки, извършвали са престъпления по служба. Освен това са склонили към лъжесвидетелстване Андрианус Дингян, който също ще бъде обвинен по това дело, след като бъде задържан, предаде БТА.

Обвиненията срещу арестуваните по този случай са свързани със сделки за закупаване на автобуси за общинската фирма "Градски транпорт" ЕАД, извършени през 2003, 2005 и 2007 година. Заедно с Гуцанов и Славов към делото са привлечени като обвиняеми главната счетоводителка на фирмата Йоана Димова и управителят Пенчо Пенчев. Срещу Димова са повдигнати три обвинения. Според съда не са събрани достатъчно доказателсства за съпричастността й към две от престъпленията. Поради тази причина тя бе оставена под домашен арест. Същата мярка съдът определи и на Пенчев. В неговия случай мярката бе предложена от обвинението, което посочи, че управителят на "Градски транпорт" е съдействал най-активно при разследването.

В залата днес стана ясно, че в хода на досъдебното производство по случая са използвани специални разузнавателни средства. От прокуратурата се позоваха неколкократно и на писмо от френското посолство в България, което доказвало вината на обвиняемите.

В залата защитата на Гуцанов се позова на документ от държавната финансова инспекция, която е извършила проверка в дружеството "Градски транспорт" във Варна. Според адвокатите, във фирмата не само не са извършвани престъпления при сключване на сделките, но дори няма констатирани нарушения. Защитата подчерта още, че през ноември 2009 г. Гуцанов е оказал пълно съдействие на органите на реда и е предоставил всичката възможна документация, свързана с дейността на дружеството..

Пред съда Борислав Гуцанов каза, че всички действия, които е предприел Общинският съвет в дружеството са с цел то да не бъде приватизирано, да бъде запазена дейността му и да бъде модернизирано. По думите му при сделките, които са сключвани за закупуване на автобуси, са избирани най-изгодните оферти. Освен това дружеството не е ползвало пари от бюджета на Варна, а е теглило кредити, като банката също е правила експертиза на автобусите преди да отпусне заема.

Според съда от събраните на този етап от разследването доказателства може да бъде направено обусловано предположение за съпричастността на Гуцанов към поне три от повдигнатите срещу него обвинения. Съдът отчете, че няма опасност той да се укрие, но ако остане на свобода, може да извърши ново престъпление в частност - документно.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативния съд.

След заседанието съпругата на председателя на Общинския съвет - Моника Гуцанова заяви, че ще съди органите, които са нахлули в дома им при ареста на съпруга й. Тя посочи, че влизането в къщата им е стресирало максимално двете деца в семейството. Гуцанова и защитата бяха категорични, че ще обжалват днешното решение на съда.

Докато съдът заседава днес за мерките за неотклонение на задържаните по операция "Мудузите", стотина души се събраха около сградата на варненския окръжен съд в подкрепа  на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов. „С теб сме, Гуцанов” - скандираха събралите се в подкрепа на общинския съветник, част от които са членове на БСП – Варна и представители на градския транспорт, предаде "Фокус". Общинският съветник БСП Николай Джагаров обясни, че задържането на четиримата в операция "Медузата" е политическа акция с цел смяна на управлението във Варна година и половина преди местните избори, предаде БТА.

Вижте снимки