До 65 на сто от цялата смъртност в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Това каза онлайн пред журналисти проф. Иво Петров, медицински директор и началник на Клиника по кардиология и ангиология към болница "Аджибадем Сити клиник".

В сравнение със страните от цяла Европа, в България делът на болестите на циркулацията е много по-голям. Очаква се до 2030 г. броят на смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания да надхвърли 25 млн. годишно в световен мащаб, посочи още проф. Петров.

"Кардиолозите ще настояваме в България да има национална програма за борба със сърдечно-съдовите заболявания, която да е систематична, защото медицинските и здравеопазните нужди акцентират върху тях и обществените средства трябва да бъдат насочвани в тази насока", добави още лекарят.

Близо половината от страдащите от хипертония не постигат таргетните нива на кръвното си налягане заради неподдържане на терапията или заради резистентна хипертония, обясни проф. Петров. Такива пациенти имат повишен риск от сърдечно-съдови събития. Има методика, чрез която да се нормализира състоянието на болния, но тя не се реимбурсира от НЗОК, посочи още той.

Професорът коментира и появата на тромбоза или миокардит сред заболелите от COVID-19, като заяви, че тя е неколкократно по-честа отколкото сред ваксинираните.

Кардиологът цитира данни от две проучвания, извършени в САЩ и Великобритания, публикувани преди дни. Проучванията са били направени сред милиони заболели и ваксинирани пациенти, като всички патологични отклонения, характерни за COVID-19, са били сравнени с честотата им сред ваксинираните, обясни кардиологът. Оказало се, че сигналите не са били безпредметни и имало леко повишаване на честотата на тромбозите и на миокардитите сред ваксинираните. Сред заболелите тромбозите са били 13 пъти повече, а миокардитите 10 пъти по-често срещани сред заболелите отколкото сред ваксинираните, допълни проф. Петров.

Ако в България ваксинираме по 20 хиляди души на ден, което е напълно възможно, към Коледа ще постигнем това, което са постигнали Дания, Унгария и Португалия - сериозно разхлабване на противоепидемичните мерки, допълни проф. Петров.

Утре се отбелязва Световният ден на сърцето.