Инфарктите от COVID-19 са по-трудни за лечение. Част от усложненията от COVID-19 остават доживот. Ако започнат хората да се лекуват веднага, имат шанс да се оправят, но оставят ли се - нямат шанс. Това заяви кардиологът д-р Сотир Марчев пред БНТ.

"Хората, които не могат да дишат, трябва да бъдат подложени на комплексна белодробна и сърдечна терапия и дихателна гимнастика, като нерядко се получава успех", изтъкна кардиологът.

"В кардиологията не съществуват болести, които се лекуват в покой и с обездвижване. Само вирусните заболявания на сърцето се лекуват с покой. Ако човек е болен от коронавирус - да не се ходи на работа, след оздравяване следващия месец и половина да не се планува нищо голямо и да се живее по-лежерно", съветва още д-р Марчев.

Той предупреди, че инфарктите, които усложняват COVID-19, са по-тежки. "Сега инфарктите са по-трудни за лечение, отколкото по-рано, посочи кардиологът. - Ако сте прекарали коронавирус, трябва да отидете на кардиолог, ако имате следните оплаквания - промяна в артериалното налягане, странно поведение на пулса и проблеми с дишането."