57 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на АстраЗенека пристигнаха в "БулБио-НЦЗПБ". Те са разпределени към РЗИ-тата в страната.

Това е третата доставка от препарата на АстраЗенека.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в понеделник, 22.02.2021 г. от производителя Pfizer/BioNTech - 25 740 дози, съобщава министерството на здравеопазването.

На 29 януари Европейската агенция по лекарствата даде пазарен достъп на ваксината срещу КОВИД-19 на компанията АстраЗенека. Това е третата ваксина, одобрена за приложение в ЕС.

Ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет е по-ефективна след тримесечно разделяне между поставянето на двете дози, показа проучване на Университета Оксфорд, публикувано в петък в медицинското издание The Lancet.

Изследването установява, че ефикасността на ваксината на "АстраЗенека" е 55%, ако втората доза бъде поставена шест седмици след първата и нараства до 81%, ако втората доза е инжектирана след 12 седмици.

Проучването в The Lancet подкрепя препоръките на Великобритания и СЗО за по-дълги интервали между двете ваксинационни дози.