На светлия празник Успение на Пресвета Богородица от Българската православна църква се обявиха в защита на правителството.

След като отслужи литургията в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив митрополит Николай заяви, че "за първи път от спасяването на българските евреи едва през последните 10 години държавата е започнала да чува гласа на църквата по общохуманни и етични въпроси".

Пловдивският митрополит определи управлението на Бойко Борисов като "благодатно време" за Църквата:

"Правителството под председателството на господин Бойко Борисов се вслушва в гласа на Църквата и не допусна узаконяването на сурогатното майчинство. Спряно беше узаконяването на семейното съжителство, което целеше да се легитимира съжителството на еднополови двойки. Навръх Великден българският министър-председател Бойко Борисов отказа да затвори православните християнски храмове, въпреки нечовешкия натиск, на който беше подложен да стори именно това".

Митрополит Николай посочи, че "може би само в периода малко преди и малко след Освобождението по българските земи са се строили повече църкви и манастири, отколкото се построиха, реставрираха и ремонтираха през последните десет години".