ИДИЛ търси млади хора, които не са запознати с исляма. Това каза в студиото на "Тази събота" специалистът по национална сигурност и борба с тероризма Славчо Велков по повод рисковете пред България след случая с 16-годишния ученик, който беше задържан за подготовка на терористичен акт в Пловдив.

Той допълни, че в наръчника за вербовка на Ислямска държава пише, че най-добрата почва за покълване на семето на тяхната идеология са тези, които не са приели исляма или току-що са го приели, защото колкото са по-неосведомени, толкова по-голяма е влиянието над тях.

"Това 16-годишно момче се е подало на влиянието на тези идеологии, които са силни и могат да помогнат на един млад човек да преодолее комплексите си. Те не са запознати в дълбочина с основните духовни стълбове в исляма", посочи експертът.

По думите му, той е изненадан какво се говори за исляма и неговите догми. "В случая не можем да говорим религията ислям, а за най-консервативните форми като салафизъм, който е официална религия на Ислямска държава", допълни експертът по сигурност.

Сравнението със Сарафово не е компетентно, защото не се прави разлика в количеството взривно вещество и тротиловия му еквивалент, смята още Славко Велков.

Експертът по сигурност обясни, че случаят в Пловдив е бил с висока степен на обществена опасност, а огласяването на случая от службите не е било професионално.

"В много държави постоянно предотвратяват опити за терористични актове и радикализация, но там съобщенията са кратки и лаконични. Разпространяването на много информация води до лепването на един етикет, който после трудно може да бъде отлепен и преобръща живота на един млад човек ", каза Велков.

Такъв е случаят и с Мохамед Саид Алялдани Яхия.

Снимка: bTV

Той е припознат от службите ни като заплаха за националната ни сигурност преди 2 години. Той е сириец и идва в България през 2014 г. със статут на бежанец. През 2017 г. година попада в затвора в Бусманци. Там остава седем месеца без никакви обяснения или разпити.

"Не знам защо ме помислиха за опасен. Аз съм нормален човек, не съм се виждал от пет години с майка ми и баща ми. След едно мое гостуване при тях в Саудитска Арабия ме викнаха и ме питаха защо съм ходил там. Нямаха точни въпроси. Тези седем месеца в затвора съсипаха живота ми", заяви мъжът.

Яхия продължава да е със статут на бежанец у нас, който изтича през 2021 г.