Трима мъже около 7.20 ч. тази сутрин нападнаха и пребиха жестоко с метални пръти началника на Клиниката по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия към УМБАЛ „Света Анна” в София проф. Стефан Станчев, докато разхождал кучето си в столичния жк "Белите брези".

Той бе откаран в много тежко състояние в университетската болница, където все още продължава операцията му.

Проф. Станчев е претърпял комплексна операция на очите и лицевата част на черепа, съобщи БНР по информация от болницата. Той е без опасност за живота, но вероятно ще изгуби лявото си око.

Началникът на Клиниката по лицево-челюстна хирургия професор Иван Генчев каза, че при операцията се е наложило част от лицевите кости на пострадалия да бъдат заместени с метални пластини, тъй като са били напълно раздробени.

Професор Станчев има също тежка черепно-мозъчна травма, но невролозите очакват, че ще успее да се възстанови напълно от нея.

"Преди време също е бил извършен опит за физическа интервенция върху д-р Станчев, но той не е подал сигнал. Проверяваме дали това наистина е така, за изясняване на мотивите. В момента той не е в състояние, тъй като се извършва медицинска операция, така че с него не сме разговаряли, но с неговите близки са проведени беседи.

Преките непосредствени извършители са три лица.
Извършваме всичките оперативно-издирвателни действия по отношение установяването и идентифицирането на тези лица. Разговаряли сме с близките, имаме насоки
", заяви заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, цитиран от БНР.

Извършен е оглед на мястото на побоя, криминалисти на СДВР продължават работа по установяването на фактите и обстоятелствата по случая.

Проф. Стефан Станчев е роден на 17 февруари 1958 г. в Русе. Завършва МУ-София със специалност "Ортопедия и травматология". Работил е в Бяла, Стара Загора и София, а от 2009 до 2010 г. е изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас. От 2012 г. е началник на Клиниката по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия към УМБАЛ „Света Анна” в София.

Млад мъж в кома след побой

Млад мъж от тетевенското село Бабинци е бил приет в кома в болница след побой. Жителите на селото пък излизат на протест, тъй като смятат, че случаят ще се потули, а виновните ще останат без наказание, предаде Нова телевизия.

Побоят е станал на 22 март, като пребитият Николай Вайчев вече е излязал от комата, но състоянието му все още е тежко и има опасност за живота му.

Седмица след инцидента полицията е задържала Младен Цачев от Бабинци. Според жителите на селото обаче не той, а брат му е истинският извършител на побоя.