Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

По думите на Цветанов Колев, който е арестуван в Калофер, е осигурил тротиловите шашки, които са били поставени в автомобила на изнудвания плевенски бизнесмен. Тогава стана ясно, че бомбата е обезвредена по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Плевен, но от полицията увериха, че няма никаква връзка с него.

Самоделно взривно устройство било направено от 3 шашки тротил с общо тегло 1,2 кг. Устройството е било снабдено със СИМ-карта и магнити. Бизнесменът, за когото бе съобщено, че е собственик на транспортна фирма и автокъща, е бил изнудван за сумата от 75 000 евро.

„В резултат на действията на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са задържани четирима души. Задържан е поръчителят на атентата и неговите помагачи. Окръжната прокуратура в Плевен вече е повдигнала обвинения за изнудване и опит за убийство. По време на разследването е потвърдена съпричастността на Йордан Колев за осигуряването на взривното вещество при опита за атентат в Плевен”, обясни вътрешният министър. От МВР уточниха, че поръчителят на атентата е 35-годишен -  криминално проявен за контрабанда и обсебване.

При обиските на двата адреса в Калофер, на които е пребивавал Колев,  са открити 1,5 килограма марихуана, около 200 хапчета каптагон и 5 дози кокаин. Иззети са два незаконно притежавани бойни пистолета, пистолет “Макаров”, флоберова пушка с оптичен мерник, значително количество боеприпаси, 5 запалки за гранати, бикфордов шнур, част от тротилова пресовка, различни взривни смеси, които биха могли да се използват за изготвяне на самоделно взривно устройство, допълниха от пресцентъра на МВР.
Колев е е задържан за срок от 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение.

Арестите на четиримата, свързани с атентата, бяха извършени още през септември. Единият от тях е бивш общински съветник, а повдигнатите им обвинения са за изнудване, извършено от повече от две лица, придружено с опит за взрив и опит за убийство.
Христомира Атанасова бе взривена на 9 октомври 2002 г. на метри от МВР в София. Жената бе разкъсана в автомобила си от бомба, задействана с мобилен телефон, малко след като оставила сина си в 7-о училище. Подсъдим за атентата бе Йордан Колев.
На 16 октомври 2007 г. Софийският градски съд го призна за невинен както за убийството на Христомира, така и за два други взрива без жертви - на автомобил в Ловеч и на бензиностанция в Троян. Две години по-късно присъдата бе потвърдена и от апелативните магистрати. 
37-годишният Йордан Колев е роден в Калофер. Завършва военното училище „Васил Левски" във Велико Търново, специалност „Химия".

Той бе кандидат за кмет на Калофер от НДСВ на частичните местни избори в началото на октомври. Колев получи 9.28% от гласовете на съгражданите си, като бе на второ място след кандидата на БСП, който спечели с 88.27% (1475 гласа) изборите в града.