Вчера стана ясно, че бомбата е била обезвредена по време на посещението на премиера Бойко Борисов в града, но от полицията увериха, че няма никаква връзка с него.

Установено е, че тя е била поставена на колата на местен бизнесмен по поръчка на мъж, с когото имали неуредени финансови отношения. За късмет обаче устройството паднало на улицата, взривателят му се откъснал и то не е гръмнало. 

Обвиняемите са на възраст от 33 до 35 години. Те са разследвани за "изнудване, извършено от повече от две лица", в хода на досъдебно производство, водено от районната прокуратура в Плевен.
С постановление от днес делото е изпратено по компетентност на окръжната прокуратура, с оглед на данни за "изнудване, придружено с опит за убийство", се уточнява в съобщението.

Мъжете са задържани за 72 часа от 23.30 ч. на 11 септември, уточняват от прокуратурата.

По информация на БНТ самоделната бомба е била предназначена за собственик на автокъща и транспортна фирма. Четиримата обвинение и още един мъж, който също е бил задържан, са го изнудвали за 75 000 лева. Арестуваният днес най-вероятно е човекът, който е изработил бомбата. Тя е трябвало да се задейства дистанционно чрез мобилен телефон.
Сред задържаните е и бивш общински съветник от партия „Солидарност".