Международната организация на труда препоръчва  4-дневна работна седмица. А според Асоциацията на индустриалния капитал у нас ефективно се работи едва в 60% от работния ден, съобщи Нова телевизия.

Българите са сред най-работните в Европа, сочат данните на Евростат. За поредна година статистиката отрежда на Гърция първо място в класацията за най-дълга работна седмица - 42 часа. У нас работим малко над 40 часа седмично.

Една от най-късите работни седмици е във Франция. Сънародниците на Еманюел Макрон работят по 35 часа седмично. И макар да работим повече часове от французите, данните сочат, че едва 11 000  българи работят дистанционно - от дома си.  Това е едва 0,3 процента от населението.

За сравнение в Холандия от дома си работят над 13% от хората.

Забързани делници, от работа вкъщи, 5 дни в седмицата, по 8 часа.

От Международната организацията по труда препоръчват Европа да намали темпото и да мине на 4-дневна работна седмица.

Понякога се налага сами да намаляваме темпото.

"Работех в голяма медия и следвах своята мечта. Следвайки тази мечта, правих много компромиси. Работата беше по 12-16 часа. Започвах работа следобед и свършвах някъде към полунощ. Всъщност нямаше работно време", разказва Антония Шехова.

Сега сама определя работното си време. Работи в пиар агенция.Работната й седмица е 4-дневна, както препоръчва Международната организация на труда.

"Реално повечето от нас не работим плътно, ако работим интензивно и стегнато, в 4 дни можем да свършим същата работа и да ни е по-леко, но тук идва въпросът с организацията", коментира Антония.

А организацията не е сред силните страни на работния пазар у нас и води до претоварване, смятат експерти.

"Има на много места претоварване и на някои места ефектите са неблагоприятни заради пропуски в организацията на труда. В България нивото на стрес и прегаряне е високо", коментира д-р Пламен Димитров, председател на Сдружението на психолозите.

А срещу прегряването добрият мениджмънт осигурявал помощ за служителите.

"Чуждестранни фирми с филиали тук се грижат включително за психотерапията на децата на своите служители и това се отразява много върху лоялността и активността им", обяснява д-р Димитров.

Именно грижата за служителите, не 4-дневната работна седмица, би дала добър резултат за бизнеса.

Но 4-часова работна седмица засега е утопия у нас. В 4 страни в ЕС работят по-малко от 40 часа седмично, което е стандарт за Съюза. Това са Италия, Франция, Дания и Белгия.