Столичният общински съвет прие предложение за промяна на Общия устройствен план на София, за да стане възможно удължаването на метрото до "Арена Армеец" и Околовръстното шосе. Така вече може да започне процедурата по изработването на инвестиционен план за двете отсечки, както и търсенето на финансиране, предаде БНТ.

Първоначалните планове за метрото предвиждаха и разклонение от бул. "Черни връх" в посока Студентски град, но засега тази идея отпадна.

Да се качите на метрото в центъра на столицата, то да ви откара директно до Симеоновския лифт и оттам да отидете на Алеко. Това може да стане и по-скоро от очакваното, ако се намери финансиране. Засега обаче не е сигурно дали от еврофондовете ще продължат да отпускат средства за строителството му.

"Най-вероятно ще се кандидатства за търсене на външно финансиране, говорим и за развитието на метрото, което е заложено в Общия устройствен план от метространция "Люлин" към Околовръстен път, където също е приоритет за изграждане", каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Предварителното планиране на удължаването на кабинковия лифт до хижа "Алеко" е застраховка от бъдещи проблеми с частните терени, през които трябва да мине новото трасе. Собствениците вече са се съгласили на това .

"Нашата задача е да продължим след техните имоти, да се надгради в южна посока, да стигне до станцията на Симеоновския лифт, която за бъдеще да стане междинна, а пък ангажиментът ни след започването на работата по развитието на метрото, да обезпечим метростанцията, която ще се намира северно от двата търговски комплекса, да стане и първа станция на лифта", каза още арх. Здравко Здравков.

А планираното разклонение на третия метродиаметър ще подобри значително транспорта в Слатина и Редута.

То ще е с дължина 6 км и ще започва от метростанцията на Военната академия, а крайната спирка ще е близо до търговския комплекс на "Цариградско шосе". Натовареността на тази линия ще бъде 214 000 пътници на ден според прогнозите.