До началото на октомври ще бъдат пуснати първите 5 станции от третия лъч на метрото, свързващ ул. "Граф Игнатиев" и "Красно село", съобщи ръководителят на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев в сутрешния блок на БНТ.

200 000 пътници се очаква да ползват новата линия. Общо 20 влака ще се движат по нея. 13 от тях вече са в България.

Новите влакове, произведени от "Сименс", са с автоматично управление за следене на скоростта, разполагат със система за автоматично предаване на видеосигнал в кабината на машиниста, а олекотената им конструкция им позволява да имат и по-нисък разход на енергия.

Вижте снимки >>

Машинистите, които ще ги карат, вече се подготвят за работа с тях. В момента те се обучават на специален тренажор.

"На този етап кадрите са обезпечени, за новите влакове вече се обучават 25 души", поясни Братоев.

Водачите на новите мотриси ще са с ограничени функции, но те ще бъдат обучени и за работа на ръчен режим. През останалото време ще следят основно за безопасността на пътниците.

Системата за управление ще бъде тествана през април в отсечката между бул. "България" и кв. "Красно село".

До сантиметър влакът може да бъде позициониран, по този начин има повече сигурност, плавност на движение. говорим за нова система за управление, коментира Братоев.

Трета линия на метрото минава по трасето "бул. Ботевградско шосе - бул. Владимир Вазов - Център - жк Овча купел и включва 21 нови метростанции. Предвижда се през 2025 година тя да бъде окончателно завършена.

ППрвите пет станции, които ще бъдат пуснати тази есен, са с трасе от 5 км, което минава от пазара на "Красно село", при булевардите "България" и "Гешов", при ВМА, при НДК и при Попа. Пътуването по отсечката ще отнема 7-8 минути. В края на годината се очаква да да бъдат пуснати и още 3 станции - при Орлов мост, до Малък градски театър "Зад канала" и на бул. "Вл. Вазов", която ще носи името "Хаджи Димитър". Тогава от станция "Хаджи Димитър" до центъра с подземните влакчета ще се стига за около 10 минути.

През първото тримесечие на 2020 година ще се изгражда участъка в квартал "Овча Купел", което представлява трети етап от изграждането на третата линия на метрото. Четвъртият етап предвижда изграждане на шест станции в кв. Гео Милев, Слатина, зала Арена Армеец и бул. Цариградско шосе.