След Борисов се нареждат министрите Симеон Дянков и Цветан Цветанов. Фигурата на опонента в публичното пространство е изчезнала, е на мнение експертът Орлин Спасов.
Според медийния експерт доц. Георги Лозанов се очертава тенденция, според която се оформя йерархическа, пирамидална структура на политическото говорене, като на върха стои гласът на Борисов. В изследването по показател "субект, даващ оценка в медиите", през юли и август на първо място отново е министър-председателят Бойко Борисов. Той трябва да излезе от ролята на централен говорител на държавата, смята Лозанов. Освен това е време да говорят експертите му, е мнението на медийния експерт. Това не е оценка на властта, а на публичността, допълни той.
Политиката на новия кабинет все по-често се случва на страниците на вестниците, а журналистите и Бойко Борисов непрекъснато скъсяват дистанцията по между си. Това е опасно както за професията, така и за властта, коментира още доц. Георги Лозанов, цитиран от БНР. Картината според него се усложнява допълнително заради липсата на конструктивна опозиция.
Дясното, в крайна сметка, по един неясен начин се строи за снимка около ГЕРБ. Лявото е в позицията на подсъдим и няма никаква възможност авторитетно да проговаря. Президентът се опита да изиграе ролята на опозиция, което е изключително пък нелепо, коментира доц. Георги Лозанов.
Проф. Нели Огнянова отбеляза, че медиите вече преминават към публикуването на обобщени оценки. Ясно се прави изводът, че приети закони продължават да обслужват "обръчи". Като пример за това Огнянова посочи законът за амнистията.
Георги Господинов посочи, че все по-малко са били анализите и коментарите в медиите през юли и август. Най-често споменаваните имена през тези два месеца са Бойко Борисов, Сергей Станишев и Мадона, каза Господинов. Блогът на Иван Костов е бил най-дълго поддържан, за разлика от повечето, които не са обновявани от 5 юли.
Министърът на външните работи Румяна Желева имала около 260 приятели във фейсбука си, а министърът на финансите Симеон Дянков - с около сто по-малко.