Почти два месеца след смъртта на Шиков, който бе нападнат и разкъсан от мечка на 17 май и съобщението за отстрела й, става ясно, че е убито грешно животно, съобщава информационният портал "Смолян днес".

Резултатите били съобщени на областния управител на Смолян инж. Стефан Стайков от министъра на околната среда и водите Нона Караджова в телефонен разговор вчера. Разговорът е проведен след поредния кървав инцидент вчера, когато мечка нападна жена от съседното село Малка Арда и я рани тежко.
64-годишната Галина Иванова е настанена в МБАЛ-Смолян.

Заради резултатите от ДНК-анализа местните хора дори предполагат, че мечката извършителка на двете нападения е една и съща.
„Истината е, че има сериозен проблем, който все още не е решен от държавата. Предприемат се неадекватни мерки, в министерствата четат инструкции, но те не са на хала на местното население”, коментира инж. Стайков.
Той ще постави въпроса в петък на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Стайков допълни, че още днес ще напише "кърваво писмо" до премиера Бойко Борисов, за да се вземат спешни мерки.

Същевременно директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян комисар Кирил Хаджихристев е уведомил вътрешния министър Цветан Цветанов за проблема.
„Родопите са осеяни с туристически пътеки. Досега мечки нападаха местни хора, не е изключено и туристи да пострадат”, коментира Хаджихристев.

Според областния управител пък най-важно е да се разселят мечките. Мечата популация наброява вече 280 животни в Смолянско, при допустими 120 -  далеч над критичната граница.
„Трябва да има и отстрел, именно липсата му и строгият закон докараха до тази ситуация нашия край”, заключи Стефан Стайков. По думите му набелязаните мерки от МОСВ  звучат повърхностно, те няма да решат проблема. Областната управа отправила искане за отстрел на поне 5 мечки, но получили отказ.

От МБАЛ-Смолян пък съобщиха, че състоянието на ранената Галина Иванова е стабилно, предаде Дарик радио. Тя е в интензивното отделение, а животът й вече е извън опасност. Пострадалата е в съзнание и е контактна, съобщи за Дир.бг пресаташето на болницата Анита Чолакова. Лекарите обаче се опасяват, че тежките рани по цялото тяло и главата на жената ще се инфектират, което ще наложи още няколко хирургични интервенции.

В момента екипи от еколози и природозащитници се опитват да изяснят как се е стигнало до инцидента и ще поставят специални капани в района, съобщи bTV.