Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, след като днес близо до село Оряховец мечка нападна и рани тежко 64-годишна жена, предаде "Фокус".
Фотокапаните са устройства, които дават информация за поведението на животното като правят снимки и видеоклипове с данни за място, дата, час. Те и спрейовете обаче са поръчка от Канада и изисквало малко време тя да бъде изпълнена, уточни Манева.
По-късно официално от ведомството съобщиха, че до седмица ще предоставят на хората в региона 80 броя електропастири за защита на стопанствата, десет фотокапана и 100 флакона със специален защитен спрей.

На най-малко десет мечки в Смолянско пък ще бъдат сложени нашйници с GPS. Министерството ще издаде разрешителни за отстрел на кафява мечка, ако няма алтернативно решение на проблема с набезите. 
Според Манева засега са издадени шест разрешителни за отстрел на мечки, като общо три са в Смолянския регион.
От ведомството предвиждат още да бъдат насадени къпини, сливи, малини, боровинки и ягоди във високите части на планините, които да отдалечават мечките от селата.

Междувременно директорът на Държавното горско стопанство в село Славейно Митко Комитов заяви, че проблемът излиза извън контрол. По думите му снощи е имало още един инцидент с мечка, която разбила кошара и убила една овца в землището на селото.
По последни данни в региона са преброени 39 мечки, които били "страшно много за малката територия".

Според Комитов, причината за изострянето на конфликта човек-мечка е, че през 1997 г. от мечкарника в Кормисош, който се намира в близост до горското стопанство, са пуснати множество мечки, които са били привикнали с човек. В момента тези мечки имат проблемно поколение, което нанася щети. Държавно-горско стопанство Славейно отговаря за източната част на община Смолян и голяма част от землището на община Баните.

От болницата в Смолян, където е настанена ранената Галя Иванова от село Малка Арда, съобщиха, че състоянието й е много тежко. Тя е с опасност за живота и има големи рани по цялото тяло и главата. Лекарите очакват усложнения,  които се появяват в по-късен етап от лечението, като инфектиране на раните и травми на вътрешни органи.