Жалба в Конституционния съд срещу единната цена на водата по Закона за ВиК услугите депозира омбудсманът Мая Манолова.

В повечето области на страната ВиК дружествата се обединиха и в рамките на една област действа един оператор, при единна цена. Това бе част от водната реформа и необходимо условие, за да усвоява България средства за водния сектор от програма "Околна среда". За да осъществят големите инфраструктурни проекти, повечето оператори поискаха за втора поредна година увеличение на цените, което провокира недоволство. 

Според обществения защитник единната цена противоречи на конституционните принципи на правовата държава и дължимата от законодателя защита на потребителя, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

"Подходът на законодателя е неоправдан социално и небалансиран, не отчита обществения интерес и правата на потребителите на услугите и не задоволява изискването за справедливост", пише Манолова в жалбата до КС.

Тя твърди, че увеличението на цената на водата е несправедливо. Според нея то не води до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата.

Гражданите, по думите й, спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби и течове, защото потребителите са тези, които плащат сметката.