Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и негови поддръжници влязоха в Съдебната палата и в момента протестират пред кабинета на главния прокурор Иван Гешев.

Група с плакати окупира коридора, като протестиращите настояват да връчат на Гешев оставката за подпис.

"Носим оставката на главния прокурор и настояваме той да я подпише. Освен това имаме и сигнал, който е до институцията "главен прокурор" срещу физическото лице Иван Стоименов Гешев за извършени от него нарушения при изпълнение на служебните му задължения. От няколко седмици има влязло в сила решение на Конституционния съд, което казва, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор и искаме именно това", обясни Костадинов.

От партията обявиха също, че започват блокада на Съдебната палата.

На 20 юли Софийска градска прокуратура поиска от съда заличаването на партия "Възраждане" заради открити "мъртви души" в списъците при учредяване на партията.

Според резултатите от проверката на държавното обвинение са установени множество нарушения. Прокуратурата е установила, че са декларирани неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията. 108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии, а други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП "Възраждане".