Първите, които посрещат болните със симптоми на коронавирус, са екипите на Спешна помощ. В столичната спешна служба вече няма екип, който да не се е сблъсквал с болестта.

Доктор Кристина Манчева разказва пред БНР от първо лице как се държат медиците в тази ситуация и какви мерки се предприемат.

Смяната ѝ започва със специалната екипировка и с психическа подготовка, че трябва да успокоява пациентите, които са силно притеснени.

"Когато знаем, че се касае за такъв случай, предварително много внимателно се подготвяме и отиваме на адреса. Хората са с различни оплаквания, но това, което ние виждаме, е паниката, притеснението и ужасът в очите на човека. И тогава се опитваме да бъдем най-прецизни, точни и в същото време да успокоим пациента. Освен медицинските ни познания, трябва да бъдем и психолози", разказа д-р Манчева.

По думите на лекарката често екипите се сблъскват с уплашени и объркани хора, които не могат да опишат какво им е, но в същото време опитват да се лекуват сами, а когато нещата се объркат, стигат до "Спешна помощ":

"Молим гражданите да дават най-обективните и точни отговори на нашите диспечери, за да можем прецизно да се запознаем с опасностите, които грозят екипите ни", призова лекарката.

А относно мерките - линейките се дезинфекцират след всеки пациент, а спешните екипи поставят маски на всеки, който ги е потърсил, ако сам не си е сложил.Спазва се и стриктна хигиена и дезинфекция.

"Важно е да се спазва технологията за миене на ръце, технологията на дезинфекция. Важна е и технологията на събличане на облеклото", обясни още д-р Манчева.

В Спешната помощ има специални контейнери, в които се слагат използваните от медиците екипи, след като предварително са поставени в специални торби.