Омразата не трябва да бъде част от нашето бъдеще, нетолерантността също трябва да бъде изключена, заяви президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър в обръщението си на заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи тази вечер в Централната софийска синагога.

България ни напомня, че никога не трябва да мълчим пред лицето на злото, че е необходима смелост да се изправим пред злото, че дори една малка държава може да закриля всички други, посочи Лаудър. Нека светът да използва България като пример, да знае какво се е случило тук в едно тъмно време и нека всички знаят, че никога повече няма да мълчим.

Обещавам, че няма отново да бъдем превзети от омразата, никога няма да обърнем глави, заяви президентът на Световния еврейски конгрес.

Той припомни, че българският народ, подкрепен от своите водачи, е показал такава смелост, че, когато германците са поискали да бъдат предадени евреите, отговорът е бил "Нямаме евреи, само българи". Това е заветът и всички български граждани трябва да се гордеят с това, което са направили техните предци, заяви Роналд Лаудър.

Ако всяка държава в Европа беше показала такава смелост, милиони животи щяха да бъдат спасени и светът щеше да бъде различен, отбеляза той. Лаудър каза, че в 21-ви век антисемитизмът се завръща и още веднъж българският народ, заедно със своите лидери, се е изправил като един и е заявил, че няма да толерира антисемитизма и омразата. Той изрази благодарност от името на Световния еврейски конгрес към българския народ и гордостта си, че толкова неправителствени организации - представители на гражданското общество, ще подпишат меморандума за борба с езика на омразата.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев - национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата, посочи, че живеем в трудни, предизвикателни времена, в които спомените все повече трябва да навяват мисли пред какво се изправяме и откъде идваме. На 10 март 1943 г. българският народ дава пример, който ще отеква във векове напред, заяви Георгиев. Ако преди 76 години тази искра на надежда не беше пробляснала тук, в България, нямаше да имаме светлия пример и днес, посочи той. Това, което ни завещаха, е спомен, но най-вече е отговорност - към поколенията, към всички нас, посочи заместник-министърът на външните работи.

Именно в ден като днешния сме длъжни да преклоним главата си и пред паметта какво означава да бъдеш човек, какво те различава от безсъзнателния - да бъдем състрадателни, да виждаме светлината, която може да издигне душите ни, отбеляза Георг Георгиев и допълни, че неуважението към човешката личност и към живота е най-тежкият грях.

По време на церемонията Георг Георгиев, както и посланикът на Държавата Израел в България Ирит Лилиан и посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, бяха отличени с награди "Шофар" за големия им принос към развитието на толерантността и демократичността в българското общество.