Спасяването на българските евреи доказва ценностната система на нашия народ. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на отбелязването на Деня на спасението на българските евреи, съобщава Фокус.

"Много се вълнувам днес, защото преди 76 години се е случило нещо знаменателно, нещо, което доказва ценностната система на нашия народ. Защото днес освен че почитаме паметта на жертвите от Холокоста - паметта на онези 11 хиляди евреи, които не можахме да спасим, ние сме щастливи, че успяхме да запазим 48 хиляди живота", заяви Караянчева.

Тя посочи, че толерантността и хуманността са качества, които българският народ продължава да възпитава у своите деца.

"Много народи са водили битки с цената на множество жертви. А българският народ е спечелил своята битка, като е спасил над 48 хиляди човешки живота и това трябва да ни прави горди. И нека да отдадем своята почит

на всички общественици, парламентаристи и български граждани, които са застанали като един, за да запазят своите съседи и приятели", изтъкна председателят на парламента.

Караянчева подчерта, че днес е ден, в който трябва да сведем глави и да окажем своята почит, но и ясно да се противопоставим на антисемитизма и на расизма.

"Защото светът е глобален и много лошо дебне от всякъде. Но ако ние възпитаваме нашите деца да бъдат толерантни и да помнят, ние няма да погинем, светът няма да погине. И искам да завърша с една еврейска поговорка - ако спасим един човек, ние спасяваме целия свят", каза още Цвета Караянчева.