От началото на годината досега на територията на Столичната община са осиновени 325 кучета. През цялата минала година техният брой е бил около 450.

Само през юли са осиновени 51 кучета, съобщи на пресконференция днес Петър Киров, и.д. директор на ОП "Eкоравновесие", цитиран от БТА.

Той каза, че през юли "Екоравновесие" е заловило 302 бездомни кучета, от които по места са върнати 125, кастрирани са 235, осиновени са 51.
В рамките на кампанията за кастриране на дворни кучета от март до юли са обработени 161 кучета, посочи Киров.

Той припомни, че желаещите да кастрират дворните си кучата могат да го заявят по телефона или чрез сайта на "Екоравновесие". Безплатно екип на предприятието взима кучето, кастрира го и го връща на собственика, поясни Екоравновесие.

По думите му обаче продължава да се наблюдава негативната тенденция на изхвърляне на кучета от съседните на София населени места в пределите на града.

Ние се мъчим да се справим с проблема, каза Киров и помоли за съдействие от медиите и за съпричастност от страна на гражданите.

Той разказа за изключително варварско отношение към животни – наскоро четири кученца била изхвърлени в кашон край бул. "Цариградско шосе", но въпреки опита и на служителите на "Екоравновесие," и на природозащитници, две от кученцата били прегазени от автомобил.

Друг пример, който даде, е за мъж от Нови хан, който казал, че кучето му е родило 7 кученца и ако не отидат да ги вземат, ще дойде да ги изхвърли в София.
Нови хан е извън Столична община и автомобилите на "Екоравновесие" нямат правото да напускат общината, уточни Киров.

Той посочи, че този проблем, както и въпросът с бездомните кучета изобщо, може да бъде решен единствено с приемането на Националната програма за овладяване на популацията на бездомните кучета.

Според директора на "Екоравновесие" дружеството само трудно би могло да се справи с изхвърлянето на кучета на улицата.