Най-критично е положението в болниците в Гоце Делчев и Сандански и Петрич, тъй като капацитетът им е почти запълнен. Прави се всичко възможно за разполагане на нови легла, за да не се връщат хора, които имат нужда от болнично лечение. Това каза по БНТ директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Областният кризисен щаб в Благоевград реши да бъдат затворени нощните заведения до 7 ноември заради нарастващия брой на заразени с новия коронавирус. Крайната мярка е взета заради препоръката на експерти, че в нощните заведения няма как да се спазват противоепидемичните мерки, коментира д-р Калоянов. По думите му има струпване на хора и много трудно може да се спазва дистанция.

Засега друг тип заведения няма да се затварят.

Директорът на белодробната болница в Благоевград д-р Петър Георгиев коментира, че заетостта на леглата е 13 души при нормален капацитет от 10. Основният проблем е с болните, които имат анамнеза, клиника на коронавирус, но нямат положителен PCR тест, обясни той.

През последните дни са извършени 396 проверки, като са констатирани 18 нарушения, съставени са 18 акта за установено административно нарушение - най-често за неносене на маска и неспазване на дистанция - както от персонала, така и от клиенти на заведенията.