Край на водоноските в Хасково. Водата там вече е годна за пиене и готвене, а градът преживя тригодишна забрана.

"Във водата на Хасково вече няма отклонения в нормите. Това се случва благодарение на светкавичната намеса на правителството, което отпусна 2 млн. лева за справяне с кризата. Построени бяха 8 нови сондажни кладенци и два водопровода, които спомогнаха за смесването на чистата вода с останалата", каза управителят на ВиК-Хасково Тодор Марков пред Нова тв.

Той добави, че старата вода е била смесена със старата, като по този начин показателите са паднали значимо.

"На 4 февруари взехме първите проби от водата, за да ги изследвахме за различни показатели. Втората проба беше взета на 11 март, а стойностите на водата бяха по-ниски. Въпреки всичко предписахме на ВиК да направят допълнителни изследвания за алфа активност", обясни директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Тя допълни, че от РЗИ е подготвено предписание, което ще бъде връчено на ВиК-Хасково. То задължава дружеството да прави редовни тестове през първите 3 месеца.

"Ние похарчихме доста средства за последните 3 години. Близо 700 хиляди лева бяха изразходени за снабдяването на детските градини и училища с годна питейна вода", добави кметът на Хасково Станислав Дечев.