За докладчик по делото е определен съдия Румен Ненков, съобщиха от съда, предаде БТА.
Неговият син - Александър Ненков, е депутат от ГЕРБ.

Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество беше окончателно приет от парламента на 3 май т.г. Тогава от Коалиция за България и ДПС заявиха, че възнамеряват да оспорят закона пред Конституционния съд, защото застрашава имуществото и правата на обикновените граждани.

Законът предвижда конфискация след гражданска процедура, без да се чака влизане в сила на присъда, както се случваше досега. Доходи, които надвишават с 250 000 лева декларираните приходи, ще са повод за започване на проверка от страна на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Имущество ще може да бъде конфискувано, ако не може да бъде доказан легален произход, независимо от резултатите от наказателната процедура.

Решено беше законът да влезе в сила в 6-месечен срок от обнародването му, като най-късно два месеца след това Народното събрание трябва да избере, а президентът и премиерът да назначат членовете на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

От БСП и ДПС остро разкритикуваха закона.
„Това е един репресивен, мракобеснически закон, така че той просто плаче за Конституционния съд”, заяви часове след гласуването Мая Манолова от Коалиция за България”.
Депутатът от ДПС Христо Бисеров посочи, че „в закона е залегнала възможността да се създаде една много сериозна репресивна машина на управляващата партия, която да бъде използвана за изборите”.
Зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов от ГЕРБ пък защити текстовете като заяви, че „по отношение на самия закон като изписване, като логика и като концепция няма нито един противоконституционен текст”.

Народните представители от опозицията искат обявяване на целия закон за противоречащ на конституцията и на международните договори, по които България е страна.

Скоростното приемане на закона на заседания до среднощ беше разчетено като опит на управляващите той да бъде отчетен в предстоящия юлски доклад на Европейската комисия като позитивна стъпка в борбата с корупцията и организираната престъпност. След окончателното гласуване на закона премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите, подкрепили текстовете и заяви, че е щял да подаде оставка, ако законът не е бил приет.
„Първо искам да благодаря на депутатите от ГЕРБ, че оставиха правителството на власт. Защото ние си бяхме донесли оставката, ако не гласувате закона”, бяха първите думи на министър-председателя след приемането на нормативния акт.