Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна веднага след окончателното приемане на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество - малко преди полунощ на 3 май, предаде БТА. 

Още през март премиерът предупреди, че ако законът не се приеме, ще подаде оставка.

Законопроектът беше обсъждан и гласуван в продължение на пет пленарни заседания и три пъти при удължено работно време. За финалните текстове в пленарната зала освен министър-председателят Бойко Борисов дойде и вицепремиерът Цветан Цветанов.
 
Премиерът благодари на всички, които подкрепиха текстовете от закона, като изрично посочи РЗС, Синята коалиция и независимите депутати.
Видяхте, че по много от текстовете конструктивно бяха приети забележките ви, обърна се той към народните представители от опозицията. По думите му смисълът на парламента е да има дебати и различни мнения и накрая да се приеме това, което е важно за народа и за евроатлантическите партньори.

Борисов заяви, че е важно, че законът е приет така и обеща: "ще видите реакцията на всички евроатлантически посланици ще е изключително положителна за това, че беше приет в тоя му вид". "Да тежък, много лош закон за незаконно забогателите. От 22 години хората гледат палатите в подножието на Витоша, по морето, по язовирите и казват: в края на краищата от къде тия пари. Този закон се надявам да отрегулира този процес", обясни министър-председателят.
Твърденията на опозицията, че законът ще засегне обикновените хора, са абсолютна инсинуация, каза Борисов по-къно пред журналисти и припомни Закона за амнистията.
Тройната коалиция си прие закон, който да амнистира всички техни престъпления и Брюксел им каза, че това е голяма глупост, което са направили. Но те си го приеха и той важеше до идването на нашето правителство на власт. Ние приемаме закон, който важи за нас, заяви премиерът, цитиран от "Фокус".
Всеки български гражданин, който е придобил по някакъв начин незаконен имот, ще му бъде отнет – това иска народът и това сме приели, подчерта той. Днес ние сме на власт, утре ще дойдат други след това трети – всички сме подвластни на този закон, допълни той.

Депутатите приеха кръга от престъпления, при които при повдигнато обвинение се извършва проверка на лицето за незаконно придобито имущество. Текстът беше отложен и след допълнителни консултации между парламентарните групи беше постигнат консенсус.
Анастас Анастасов (ГЕРБ) обясни, че с последната редакция на текста се изключват престъпленията, които са маловажни случаи. Проверката започва и когато лице не е било привлечено като обвиняем за престъпление поради това, че е отказано образуване на наказателно производство или образуваното наказателно производство е било прекратено, реши парламентът.

Предвижда се проверката да започва и когато наказателното производство е прекратено, тъй като деецът на престъплението е починал. Проверката започва и когато наказателното производство е спряно и лицето не може да бъде привлечено като обвиняем, тъй като след извършване на престъплението е изпаднало в краткотрайно разстройство на съзнанието, притежава имунитет или е с неизвестен адрес и не може да бъде намерено.

Депутатите записаха, че председателят, заместник-председателят и членовете на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество също ще декларират своето имущество, доходи и разходи в страната и в чужбина.

Законът за отнемане на незаконно придобито имущество влиза в сила в шестмесечен срок от обнародването му в "Държавен вестник", реши парламентът.