Това решиха депутатите при приемане на второ четене на текстове от законопроекта, предаде БТА. 
Отхвърлено беше искането на Христо Бисеров (ДПС) давността да е
10 години, предаде БТА. Проектът също предвиждаше 10-годишен давностен период. По сега действащия закон тази давност е 25 г.

Парламентът реши значително несъответствие да е онзи размер на
несъответствието между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лв. за целия проверяван период.

В полза на държавата да се отнема паричната равностойност на незаконно придобито имущество, определена по пазарна цена към момента на предявяване на иска, ако е невъзможно да се конфискува обособено имущество.
Това записа още парламентът в закона.

След около час дебати мнозинството реши по реда на този закон да се отнема в полза на държавата незаконно придобито имущество.
Вътрешната комисия предлагаше предмет на конфискация да бъде имущество, придобито през проверявания период, за което е налице предположение, че е незаконно получено - текст, който предизвика силни критики от опозицията, защото съдът ще решава на базата на предположения, а не на основания.

Незаконно придобито имущество, според одобрените текстове, включва освен личното имущество на проверяваното лице, и общо придобитото от двамата съпрузи или от лицата в съпружеско съжителство, на ненавършилите пълнолетие деца, както и имуществото на лицето, с което проверяваният е във фактическо съжителство.

Проверяваното лице в едномесечен срок, след налагане на обезпечителните мерки, може да направи възражения пред комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество и да представи доказателства. Проверяваният ще получава всички материали, които се отнасят до него, записаха депутатите.

Румен Петков от левицата възрази, че една година и половина "тайно" се проверява едно лице, а му се дава само месец, за да се защити. Той се усъмни и в гаранциите събраната информация да не бъде използвана за други цели.

Сделките, извършени с незаконно придобито имущество, са недействителни по отношение на държавата и даденото по тях подлежи на отнемане, когато са безвъзмездни с физически или юридически лица, гласуваха още депутатите.
Недействителни са и възмездните сделки с трети лица, ако те са знаели или са могли да предполагат, че имуществото е незаконно придобито или са придобили имуществото с цел прикриване на незаконния му произход или на действителните права, свързани с него.
На отнемане подлежи и незаконно придобито имущество, което лицето е прехвърлило през проверявания период на съпруг, на лице, с което се намира във фактическо съжителство, на бивш съпруг, на роднини по права линия без ограничение в степените, на роднини по съребрена линия - до четвърта степен включително, и по сватовство - до втора степен включително.

Парламентът прие да се отнема и незаконно придобито имущество от наследници или заветници до размера на полученото от тях. В случаите, когато незаконно придобитото имущество е било частично или изцяло преобразувано в друго имущество, на отнемане подлежи преобразуваното имущество, гласуваха депутатите.

Народните представители приеха още да може да се сключва спогодба между Комисията за отнемане на незаконно имущество и проверяваните от нея. Страните могат да сключат спогодба, с която да се отнеме не по-малко от 75 на сто от имуществото или паричната му равностойност. Спогодбата се одобрява от съда, ако не противоречи на закона и на добрите нрави. Тя има последиците на влязло в сила решение от деня на одобряването й и не подлежи на разваляне.