"Утре подавам оставка", каза генералния директор на БНТ Константин Каменаров пред "24 часа", ден след като стана ясно, че Софийският градски съд (СГС) е потвърдил присъдата му.

Каменаров бе осъден условно от първоинстанционния съд на 1 година и 3 месеца "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок за шофиране след употреба на алкохол. Той трябва да плати и 600 лева глоба за това, че е седнал зад волана с 1,6 промила алкохол в кръвта.

По закон Каменаров не може да остане шеф на БНТ, след като има влязла в сила окончателна присъда.

Генералният директор на БНТ не пожела повече да коментира ситуацията, но с оставката си вероятно ще обезсмисли първата точка от дневния ред на заседанието на Съвета за електронни медии в сряда, на което членовете трябва да решат кога ще прекратят правомощията му.

Според източници от БНТ обаче Каменаров ще подаде оставка и ще си тръгне веднага. Тогава Съветът за електронни медии ще трябва бързо да избере временно изпълняващ длъжността на генералния директор.

Сред имената, които вече били обсъждани, са Уляна Пръмова, която е шеф на новините в БНТ, изпълнителният директор Симеон Касабов, както и членовете на управителния съвет в медията Валери Запрянов и Василена Матакева.

Новият шеф има право да ръководи медията най-много 3 месеца, след което СЕМ е длъжен по закон да обяви конкурс за високата позиция. Така новият генерален директор на БНТ би трябвало да бъде избран през август - в същия месец, когато преди две години самият Каменаров встъпи в поста.

Въпреки че ще е за кратко, избраникът трябва да отговаря на същите изисквания, които се прилагат към всеки генерален директор. Той трябва да има 5-годишен стаж в телевизия, да е с българско гражданство, да има висше образование и опит в следните области - електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика. Също така да има обществен авторитет и професионално признание.