Софийският градски съд потвърди изцяло присъдата на генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Той бе осъден условно от първоинстанционния съд на 1 година и 3 месеца "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок за шофиране след употреба на алкохол.

Каменаров трябва да плати и 600 лева глоба за това, че е седнал зад волана с 1,6 промила алкохол в кръвта.

Генералният директор на БНТ бил спрян за проверка от пътни полицаи на 23 юни 2016 г., докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре. Обяснението му за високата концентрация е, че пиел разтвор от билката "златен корен", която ползвал за стимулиране на метаболизма и за отслабване. Билката обаче се разтваряла в медицински спирт, а по-рано вечерта, след като се прибрал от работа, изпил две дози, което било около 100 грама чист етилов алкохол. Преди това пък изпил и едно уиски за отпускане.

Решението на градските магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Въпреки че присъдата е условна, Константин Каменаров вече няма право да остане на поста. Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществените медии да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер лица.

"Ще вървим към прекратяване на мандата и към избор на и.д. шеф на БНТ", каза председателката на СЕМ София Владимирова пред "24 часа". Този, който ще заеме временно поста на генерален директор, трябва да отговаря на условията, посочени в Закона за радиото и телевизията. Той може и да не е участвал в конкурса, с който бе избран Каменаров, може да е външен човек за телевизията или някой от БНТ.

Заседанието на съвета най-вероятно ще е в сряда.