От партията ще представят идеята пред кмета на града, главния архитект и своите представители в Столичния общински съвет. Идеята за новия мемориал е на "Съюза на репресираните от комунистическия режим в България", съобщиха от ГЕРБ.

Репресираните предлагат да бъде възстановен и "Войнишкия паметник", посветен на Балканската война, като върху него бъдат допълнени и имената на загиналите във Втората световна война, както и на военните, станали жертва на комунистическия терор върху българската армия.

В края на юни Столичният общински съвет разгледа друг проект за паметник на жервите на комунизма в градинката пред храма "Свети Седмочисленици".

Решението за него е взето още преди пет години от тогавашния общински съвет, като е записано, че финансирането му трябва да стане чрез дарения. 
Проектът за паметника на жертвите на комунистическите режими в 44 държави и 4 континента е на арх. Иво Пантелеев и е по идея на инициативен комитет. Монументът по проект представлява 3 преплетени длани и 12 плочи с ръждясали стълбове пред тях.

В градинката на НДК вече има един мемориал в памет на жертвите на комунистическия режим, който бе издигнат още през 1999 г. По традиция десните партии отдават там почит към паметта им всяка година.

От  "Съюза на репресираните от комунистическия режим в България" са представили идеята си за мемориал пред заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и народните представители Димитър Главчев и Данаил Кирилов.

Цветан Цветанов е поел ангажимент парламентарната група на партията да анализира законодателството, засягащо реабилитацията на репресираните и да предложи промени, които да облекчат този процес.

ГЕРБ ще запознае столичния кмет Йорданка Фандъкова с предложението на Съюза на репресираните за възстановяването на статута на ритуалната зала на бул. "Витоша" като културно средище и място за граждански дискусии, както и с нуждата на организацията от клуб, където да развиват своята обществена дейност.