Парламентът избра Кирил Вълчев за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) с мандат пет години.

За него гласуваха 105 депутати, без "против" и въздържали се. След това Кирил Вълчев положи клетва пред Народното събрание.

Вижте снимки >>

Другият претендент за поста Ивайло Данаилов получи 65 гласа "за", 2 "против" и 87 "въздържал се".

Парламентът гласува по азбучен ред предложените двама кандидати - Ивайло Данаилов, издигнат от "БСП за България", и Кирил Вълчев, номиниран от ГЕРБ.

Съгласно приетите процедурни правила, за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Кирил Вълчев и Ивайло Данаилов

Снимка: Булфото

Изборът премина без дебати в пленарната зала

Кандидатурата на Ивайло Данаилов беше представена от Александър Симов /"БСП за България"/, който отбеляза, че Данаилов е започнал професионалното си развитие в БТА, а по време на тройната коалиция е съветник на министър-председателя. Симов посочи, че Ивайло Данаилов ще бъде гаранция за висок професионализъм и постигане на откритост, прозрачност и диалогичност в работата на агенцията.

Тома Биков /ГЕРБ/ представи кандидатурата на Кирил Вълчев. Доказаните професионални качества и безспорният обществен авторитет на Кирил Вълчев го правят достоен кандидат за генерален директор на БТА. Това са и причините, поради които ПГ на ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата му, заяви Биков.

При гласуването Вълчев беше избран единодушно за генерален директор на БТА.

Снимка: Булфото

До нов избор се стигна, след като в средата на ноември след кратко боледуване на 67-годишна възраст почина досегашният ръководител на агенцията Максим Минчев.

Кой е новият директор на БТА?

Кирил Вълчев е роден на 24 май 1973 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" и "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В периода от 1993 до 1995 г. е работил в БТА. От 1993 г. до момента е автор на обзорното седмично предаване "Седмицата" на Дарик радио. Отразявал е редица събития като пратеник на радиото.

Кирил Вълчев е секретар на Съюза на българските национални електронни медии. Като адвокат работи в областта на медиите и интелектуалната собственост. Правен консултант на БТА и Дарик радио. През 2011 г. участва в изработването на Закона за БТА. Носител е на редица отличия и награди в областта на медиите. Кандидатурата на Кирил Вълчев се подкрепя от и.д. генерален директор на БТА и синдикалните организации в Агенцията, се посочва още в мотивите към кандидатурата му.

Кирил Вълчев и Вежди Рашидов

Снимка: Булфото

По време на изслушването му като кандидат за поста пред парламентарната комисия по културата и медиите Кирил Вълчев се обяви за свободен достъп до разпространяваната от БТА информация.

"Българските граждани трябва да получават информацията, за която са платили чрез бюджета, така, както го правят с Националните телевизия и радио. БТА трябва да се превърне в безплатна платформа за цялата информация от обществен интерес в България", заяви той.

Вълчев обяви също, че си поставя за цел БТА да има кореспонденти в съседните държави, като започне със Скопие.

Кирил Вълчев

Снимка: БТА