БСП номинира журналиста Ивайло Данаилов за нов генерален директор на БТА. Така той ще се конкурира с единствения друг кандидат за поста на починалия от коронавирус Максим Минчев - Кирил Вълчев, също журналист, но и юрист, който бе предложен от синдикатите в БТА и издигнат от ГЕРБ.

По закон номинациите за шеф на държавната агенция могат да бъдат направени само от депутати, а Народното събрание назначава избрания.

Кандидатурата на Данаилов беше внесена в деловодството на парламента от групата на социалистическата партия днес - в последния ден, когато депутатите могат да правят номинации за конкурса.

Той е журналист, преводач и бивш съветник за медиите на премиерите Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

През 2013 година Ивайло Данаилов (в средата) беше медиен съветник на премиера Пламен Орешарск

Снимка: Булфото

Професионалната му кариера започва именно от БТА, където е стажант, докато е студент. По-късно започва работа като преводач и репортер в отдел "Информация за чужбина", а по-късно и във "Вътрешна информация".

След време Данаилов работи във вестник "168 часа", а после се връща в БТА като главен редактор на "Пресфото". Тогава подема инициативата в БТА да бъдат купени дигитални фотоапарат - първите в българските медии, и започва и дигитализацията на архива на агенцията.

Любопитното е, че Кирил Вълчев, който сега води политическото предаване "Седмицата" по Дарик радио, също на младини е работил в редакция "Информация за чужбина" на БТА, през 2011 г. участва активно в писането на закона за агенцията, а през последните години е неин юридически съветник и създава новата й структура.

Кирил Вълчев

Снимка: Булфото

Процедурата по избора на нов генерален директор предвижда изслушвания в Комисията по култура и медии и представяне на концепции от кандидатите. За да бъде избран един от тях, е нужно обикновено парламентарно мнозинство.

За сравнение, генералните директори на БНТ и БНР се избират от Съвета за електронни медии, който по закон е независим орган.